top of page
Search
  • Élan architecten

Élan Architecten: “Architectuur en werkgeluk gaan hand in hand.”


Lawrence, Evelien en Jeroen, samen gekend als Élan Architecten, doorbreken de tradities van architectuur voor b2b. Het trio gaat samen de strijd aan tegen eenheidsworst en oppervlakkigheid, en streeft naar een disruptieve aanpak binnen de professionele bouwkunst. Eén waarbij het ontwerpen van kantoren draait om persoonlijkheid, emotie en uitstraling.

Met alledrie zo’n 8 jaar ervaring op de teller merken Lawrence, Evelien en Jeroen een groot verschil tussen architectuur voor particulieren en voor professionelen. Onterecht volgens hen, want net zoals het design van een huis hoort ook een kantoorgebouw een verhaal te vertellen en gevoel op te wekken. En als je vanuit dat verhaal vertrekt, dan vertaal je elk project naar een uniek resultaat.

Veel leesplezier! 

---------------

Vertel eens, wie zit hier rond de tafel?  Evelien: “Heel kort samengevat drie jonge architecten, maar uiteraard zijn we meer dan dat alleen. Na onze studies gingen we eerst elk onze eigen weg. Lawrence en ik kwamen elkaar snel terug tegen bij onze vorige werkgever. Jeroen startte ook bij grotere bureaus maar besloot al sneller om een eigen zaak te starten.”  Lawrence: “Ik ben inderdaad zoals Evelien gestart bij een groter bureau, maar na 6 jaar begon ik te dromen over een kantoor van mezelf. Eén waar ik mijn eigen visie op architectuur kon volgen. En zo begon het eigenlijk... Tijdens mijn zoektocht naar mijn volgende stap hielp ik Jeroen regelmatig verder met zijn opdrachten. En stap voor stap rolden we erin, ons eigen architectenbureau.”


“Een kantoor, dat definieert de uitstraling van jouw bedrijf” - Jeroen


Evelien: “Toen ze me daarover vertelden, droomde ik met hen mee. En uiteindelijk besloot ik om erin mee te gaan.”

Waarom wilden jullie een eigen bureau starten?  Jeroen: “Eigenlijk vooral omdat we ons niet meer kunnen vinden in de gebruikelijke aanpak van tegenwoordig, vooral op de b2b-markt. Naar onze ervaring is die steeds oppervlakkiger en commerciëler, terwijl kwaliteit en creativiteit moeten inboeten.” Lawrence: “We merken alledrie hoe onpersoonlijk en karakterloos architectuur voor bedrijven is geworden. Daar willen wij niet in mee, dat ligt niet binnen onze ambitie. Met Élan gaan we in tegen die traditionele projectwerking.” Evelien: “Volgens ons is persoonlijkheid in bouwprojecten voor bedrijven minstens even belangrijk als voor particulieren. Je brengt er gewoonlijk meer tijd door dan in je eigen huis, uiteraard heeft de indeling en het interieur dan een grote invloed op je gevoel, je motivatie en je enthousiasme.”  

Dat is een mooie ambitie. Hoe streven jullie die na?  Jeroen: “We maken het verschil op twee manieren. Op de eerste plaats begeleiden en adviseren we onze klanten steeds van begin tot eind en op álle mogelijke vlakken. Daar kiezen we bewust voor, omdat we zelf onze projecten niet willen loslaten. Een kantoor moet eruit zien zoals wij dat samen met de klant overlegd hebben. Het zijn de kleine details die een groot verschil kunnen maken en extra uitstraling geven aan een project. Maar tegelijk zijn het ook net die details die verloren durven gaan wanneer je het niet zelf in de hand houdt.”


“Ik wil mezelf voortdurend blijven prikkelen, uitdagen en overtreffen.” - Lawrence


Evelien: “Daarnaast beschouwen we dialoog als een fundamentele waarde tijdens iedere opdracht en tijdens elke fase van die opdracht. We proberen de identiteit van onze klanten te doorgronden en te achterhalen wat de intrinsieke wensen en ambities zijn. Zodra we leren wie onze klant is, kunnen we een uniek en passend ontwerp voor hen maken. En die trend houden we aan tijdens het volledige traject. We betrekken onze klanten, houden hen op de hoogte en anticiperen mogelijke bezorgdheden.” 

Wat is jullie droom? 

Lawrence: “Een ondernemersverhaal vertalen naar een unieke kantooromgeving, waarbij we niet enkel het gebouw ontwerpen, maar ook het interieur bepalen en de tuinaanleg. Het totale plaatje.”

Naast jullie betrokkenheid, wat typeert Élan nog?

Lawrence: “Om klanten volledig te kunnen ontzorgen, moet je expert zijn op verschillende vlakken. Je hoort mee te zijn wat nieuwe technieken en materialen betreft, de wetgeving vraagt nauwe opvolging en daarbovenop komt uiteraard nog creativiteit en innovatie. Nu we met drie zijn, kunnen we nog beter on-top-of-things blijven en verschillende opleidingen volgen om dat te onderhouden.” 

Noot: Dit is Walter, de office dog van Élan.

Waarom is jullie aanpak interessant voor ondernemingen?  Jeroen: “De locatie van een onderneming heeft een grotere impact dan je misschien zou verwachten. Zo geeft het bijvoorbeeld de bezoekers - zijnde klanten, werknemers en partners - een bepaalde beleving mee die automatisch invloed heeft op het gedrag, de ervaring en (eerste) indruk. Daarnaast is het ook een kwestie van zichzelf ontdekken: de ontwikkeling van een nieuw gebouw is een vertaalslag van de visie en waarden. Een persoonlijke werkplek werkt inspirerend en brengt een dynamiek teweeg die de werkprestaties en gelukswaarde van collega’s kan beïnvloeden.”


“Soms zijn we meer psycholoog dan architect. Velen onderschatten de emotionele impact van een bouwproject.” - Evelien


Evelien: “En omdat we alles zelf opvolgen en fysiek aanwezig zijn tijdens de bouwwerken, hebben we regelmatig contact met de verschillende partijen. Dat maakt dat we een uitgebreid netwerk van partners hebben waarmee we een sterke relatie hebben opgebouwd. Ook met hen is het belang van dialoog niet te onderschatten, zij moeten namelijk ons project realiseren.”

Wat komt voor jullie op de eerste plaats tijdens een samenwerking?  Evelien: “Een lonende relatie tussen alle partijen. Alleen zo krijg je een optimaal eindresultaat.”

Waar halen jullie toch al die energie uit?  Lawrence: “Voor mij persoonlijk is dat vooral het moment waarop klanten onze meerwaarde bevestigen. Ook al is dat vaak pas aan het einde van een project, de appreciatie is dan wel enorm. Dat doet wat met je.”  Jeroen: “Ja daar ben ik het mee eens. Zo was de buurman van een van onze klanten blijkbaar zodanig onder de indruk van ons ontwerp en ruimtelijke invulling dat hij zijn eigen nieuwbouw liever door ons had laten verzorgen. Dat is nu erg vervelend voor hem natuurlijk, maar wel een heus compliment voor ons.” 

Wie van jullie komt met de gekste ideeën?  Jeroen: “Uiteraard wij allemaal wel. Elk van ons heeft de ambitie om vernieuwend te zijn. Een gebouw moet jouw identiteit uitstralen, dus het laatste wat je wil is een grijze muis zijn.”


“Als we niet meer ingenieus mogen zijn, wat is dan nog de fun van onze job?” - Jeroen


Lawrence: “Klopt! Daarom beperken we ons ook niet tot één specifieke stijl, maar is elk ontwerp uniek. En in dat opzicht zijn we wel wat rebelser dan traditionele bureaus: we ontwerpen niet zomaar wat onze klanten vragen, maar maken een persoonlijk ontwerp op basis van hun ambities. Er is nooit maar één oplossing.”

Hoe zouden jullie elkaar omschrijven?  Lawrence: “Evelien is erg punctueel, empathisch en communicatief sterk. Ze is eigenlijk veel te bescheiden over haar bijdrage aan Élan.” 

Evelien: “Van ons drie is Jeroen het meest veeleisend en zelfkritisch, en dat is voor de klant erg positief. Ze mogen gerust zijn dat elk project tot in de kleinste puntjes uitgewerkt en gefinaliseerd wordt.”  Jeroen: “Lawrence is onvermoeibaar en de eeuwige enthousiasteling onder ons. Vorig jaar vielen zowel Evelien als ik onverwacht uit. Lawrence heeft de boel hier toen alleen draaiende gehouden.” “Ik heb een hekel aan architecturale eenheidsworst.” - Lawrence.


En Élan? Hoe zouden jullie je bureau samenvatten?  Lawrence: “Als een fris en jong architectenbureau, gedreven door passie en de ambitie om ondernemersverhalen te vertalen naar een unieke en kenmerkende werkplek.” 

------------ 

We sluiten af met enkele korte vragen over jullie team! Wie is de grootste koffieleut onder jullie?  Lawrence (in koor). 

En wie zit er op vrijdag als eerste in de bar?  Ook Lawrence (lachen). Tenzij er snacks voorzien zijn, dan moeten we ons haasten of Evelien laat niets meer over. 

Hebben jullie al een leuke anekdote om te delen?  Evelien: “Jeroen heeft soms wel eens de neiging om meetings en deadlines te combineren... Dan kan hij bijvoorbeeld lekker gaan lunchen met klanten, terwijl wij ons hier in het zweet werken om zijn projecten af te ronden. Gelukkig doen we dat met plezier.” 

Wat maakt van jullie één team?  Jeroen: “Onze gedeelde agenda. Ik moet er nog steeds aan wennen, maar zoals Evelien net zei hebben ze al verschillende keren mijn planning kunnen opvangen. Een werkpuntje voor mij, dat zij gelukkig goed aanvullen.” 

Lawrence: “En onze Walter natuurlijk!” 

---------

Élan Architecten samengevat: 

  • Een frisse wervelwind binnen de traditionele bouwkunst 

  • Een team durvers met een hart voor elk project  

  • Storytellers die jouw missie, waarden en identiteit vertolken naar een vernieuwend bouwplan  
274 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Google Places
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page